NSG analyserar prisutvecklingen på ädelmetaller Q2

Intvesteringstackor Chafner Nsg

Kan man spå i kaffe när det kommer till guldprisutvecklingen? Vissa påstår ju att det är lika lätt, eller svårt att sia om priset på guld kommer att gå upp eller ner. Det man med säkerhet vet är att man inte vet. Däremot kan man skönja vissa mönster, som att ju svårare tider, desto bättre går det för priset på guld. Ju skakigare omvärld desto större är behovet av det trygga, beständiga och varaktiga. Och vad är mer varaktigt än guld?

 

Det vi ser just nu är osäkerhet i omvärlden, ett krig i Sveriges närområde, osäkra energitillgångar och stigande bankräntor. Att aktiemarknaden skakar i dessa tider, förvånar ingen. Svenska analytiker ser dystert på framtiden, skriver aktiespararna.se i februari i år. Då befarade man det värsta och varnade för att aktiemarknaden skulle kunna falla med mer än tvåsiffrigt redan under detta år.

 

Investera i ädelmetaller bästa inflationsskyddet

 

Om det inte är läge för aktiehandel bör rådet vara att spara desto mer, men vem vill spara med noll ränta, eller ens för 3%-ränta på banken? Då är guldpriserna desto mer attraktiva. Särskilt priset för platina kommer att stiga riktigt bra. Det spår sajten kitco.com. Och det är framför allt den kinesiska efterfrågan som kommer att driva upp priset på den ädla metallen.

 

Den stora efterfrågan är numera inte bara inom guldsmedsbranschen utan framför allt till kemisk-, petroleum- och elektronisk industri som behöver komponenter av ädelmetaller. Även inom glastillverkning, medicinsk- och biomedicinsk tillverkning används platina till bensinmotorer och som elektrolys för att ta fram fossilfritt väte.

 

Hos NSG Invest har du möjligheten att investera i alla slags ädelmetaller som håller både etiska och moraliska standarder. Framför allt är det en ökad efterfrågan till den omställning vi ser händer runt om i världen. Här är det framför allt just nämnda platina och silver, men i framtiden är det inte omöjligt att alla ädelmetaller behövs för elektronik och i innovationer som vi ännu inte har sett

 

Stigande priser på alla ädelmetaller

 

Många marknadsanalytiker, främst då i USA spår att guldet kommer att öka i värde, framför allt med nedgången som vi ser på aktiemarknaden. Det skriver bland annat nättidningen realtid.se, som meddelar att UBS (banken) har höjt sin prognos för guldpriset till US $2200. Samtidigt som börsen faller stiger alltså priset på ädelmetaller, och på samma sätt stiger de när Federal Reserves ordförande Jerome Powell höjer reporäntan. Och tvärtom.

 

Vid mötet i maj, i år, höjde Federal Reserve räntan för tionde gången i rad– den högsta sedan mitten av 2007. På drygt ett år höjde Federal Reserve riksbanksräntan med hela 5%, hur framtida räntehöjningar kommer att bli kommer att bli en riktig magrysare. Nästa penningpolitiska möte är planerat till den 13-14 juni.

 

Även i Sverige har före detta Riksbankschefen Ingves fått kritik för att inte ha höjt reporäntan tidigare under förra året. Kritikerna tror att det hade sänkt skuldberget som fortsätter tynga svensk ekonomi och sänkt priset på livsmedel och energi. Detta sammantaget ser vi en mycket bra prognos på stigande ädelmetallspriser. Det är verkligen läge att investera nu.